Protecție – ALBIT®

PROTECȚIE

Albit crește imunitatea plantelor și capacitatea naturală a acestora de a rezista în fața factorilor de stres.


Efectul Antidot - ALBIT® Crește rezistența plantelor in fata conditiilor meteorologice nefavorabile


Condițiile meteorologice sunt principalii factori care influențează randamentul culturilor agricole - prin urmare, este esențial să influentam pozitiv toleranța la stres a plantelor, nevoia lor de apă sau umezeala excesivă și rezistența la temperaturi extreme. În acest sens cercetătorii ruși au creat un produs inovativ, care este în măsură să rezolve aceste probleme.

Seceta este un fenomen complex, care de obicei este format din doi factori - lipsa precipitațiilor și prezența temperaturilor ridicate.

În ceea ce privește seceta, efectul Antidot al produsului Albit se atinge prin îmbunătățirea unor factori determinanți:

  • Crește capacitatea plantei de reţinere a apei + 4-28%
  • Crește conţinutul de apă în Frunze +7-10%
  • Scade intensitatea transpirării - 31-66%
  • Crește rezistența plantei la caldură + 18-60%
Albit sporeşte imunitatea în cazul deficienţei de umiditate şi a stresului termic între 10% - 60%.

Procesele fitoimunităţii se află în strânsă concordanţă cu activitatea fitoregulatorilor, astfel Albit acţionează prin reglarea activităţii auxinelor. De asemeni, un rol în creşterea rezistenţei la stresul abiotic îl poate avea majorarea conţinutului principalilor pigmenţi fotosintetici - clorofilele și carotenoizii, creşterea intensităţii fotosintezei, sinteza ridicată a antioxidanţilor în celule, ceea ce asigură recuperarea rapidă a plantelor în urma acţiunii stresului.

Albit declanşează un mecanism important în rezistenţa la stresul abiotic prin creşterea conţinutul de acid ascorbic din frunzele plantelor de floarea-soarelui cu până la la 40%. Acidul ascorbic (vitamina C) reprezintă un atenuator al radicalilor liberi și al formelor active de oxigen într-un organism în creştere. Concentraţiile mari de vitamina C pot spori rezistenţa plantelor la diverse stresuri.

După cum au arătat rezultatele testelor în câmp, capacitatea ALBIT de a asigura o productivitate ridicată a plantelor în condiţii de stres este condiţionată nu doar de inducţia mecanismelor biochimice de rezistenţă (rezistenţă termică, capacitatea de reţinere a apei), dar şi de capacitatea preparatului de a forma UN SISTEM RADICULAR MAI PUTERNIC. Sub acţiunea ALBIT are loc întărirea formării rădăcinii, formarea rădăcinilor secundare suplimentare, crescând, astfel, rezistenţa plantelor la stresul abiotic.

Datorită capacităţii de inducere a rezistenţei la seceta a plantelor, efectul relativ al ALBIT (creşterea procentuală a productivităţii), în condiţii de secetă este chiar mai mare, decât în condiţii normale.

ALBIT creşte rezistenţa plantelor nu numai la secetă şi temperaturi ridicate, dar şi la alte stresuri (variaţii de temperatură, îngheţuri, umezeală excesivă, stres chimic la utilizarea pesticidelor etc.)

Capacitatea ALBIT de a mări rezistenţa la stresul abiotic a fost confirmată în mod repetat în practică la diferite culturi agricole (cereale, sfecla de zahăr, leguminoase, floarea soarelui, legume,etc).

Această proprietate permite acestui produs să asigure o creştere semnificativă a productivităţii chiar şi în condiţii de stres hidric şi temperaturi ridicate, atunci când acţiunea multor preparate chimice şi biologice se neutralizează


Efectul AntiStres - ALBIT® Elimină stresul provocat de pesticide

În fiecare an randamentul culturilor dumneavoastră este diminuat de către stresul provocat de pesticide., Marea majoritate a pesticidelor chimice sunt substanţe toxice, de aceea, deseori, pe lângă funcţia sa principală (protejarea plantelor împotriva bolilor, dăunătorilor şi buruienilor), au un efect stresant asupra culturii de bază, pe care trebuie s-o protejeze. Efectul de stres se poate manifesta sub formă de încetinire a creşterii şi diverse procese metabolice, reducerea germinării, apariţia petelor, arsurilor, sucirea frunzelor, creşterea sensibilităţii la boli şi alte simptoame, iar, în final, se reflectă în pierderea semnificativă a recoltei – pana la 30-40%.

Albit poate fi folosit independent ca stimulator de creştere şi ca fungicid, dar cea mai mare importanţă economică o are atunci cand este utilizat în asociere cu pesticidele chimice. Conform materialul experimental vast ale testelor multianuale în câmp, efectul antistres al ALBIT la utilizarea cu pesticidele chimice ajunge până la 93%, adică ALBIT este capabil sa prevină pierderile recoltei.Toate testările în câmp, efectuate pe parcursul a 10 ani, demonstrează că utilizarea ALBIT în asociere cu pesticidele chimice asigură in medie o creştere a productivităţii la hectar:

cu erbicide +16,6%
cu insecticide +16,1%
cu fungicide +12,0%

tabel-antistres

Efectul AntiStres al Albit
- folosit împreună cu erbicide -
(spor de producție - Albit + erbicid / erbicid pur)

Cultură
Efectul Albit
hectar
%
Porumb
19.3
In
11.0
Ceapă
18.0
Floarea Soarelui
27.9
Mei
41.0
Grâu de toamna
16.0
Grâu de primavara
11.0
Canola
5.0
Sfeclă de zahăr
16.2
Usturoi de toamnă
18.0
Usturoi de primavară
11.8
utilizare-cu-fungicide
antistres-2
antistres-3

ALBIT este compatibil cu pesticidele chimice (erbicide, insecticide şi fungicide) şi cu îngrăşăminte (inclusiv cu nutriţiile foliare si nutriţiile suplimentare extraradiculare ale plantelor), datorita faptului că ALBIT nu conţine microorganisme vii (asupra cărora acţionează nefast pesticidele chimice), ci substanţe pure active, eliminate din bacterii. ALBIT se deosebeşte prin mecanismele sale unice de actiune, prin proprietăţile sale constante, si prin pH-ul neutru, ce contribuie, de asemenea, la reproductivitatea înaltă a acţiunii AntiStres.

Este recomandata utilizarea Albit odata cu aplicarea erbicidului, pentru a creste eficienta biologica a acestuia si pentru reducerea efectului stresant. Conform testelor mutianuale pe culturile de cereale, floarea soarelui, sfecla de zahar, soia, etc, Albit a reusit sa imbunatateasca productivitatea in medie cu 16,6% fata de campurile tratate doar cu erbicid.

Aplicarea erbicidelor creste sensibilitatea pantelor la infecţiile aerogene, iar utilizarea acestora impreuna cu ALBIT neutralizează acest efect si intareste sistemul imunitar al plantelor, înlăturând, astfel, necesitatea tratamentelor ulterioare cu fungicide. De asemenea, in cazul unui supradozaj cu erbicid, se poate aplica Albit in primele 5 zile de la aplicarea erbicidului.

Este recomandată utilizarea ALBIT impreuna cu insecticide împotriva: muştelor miniere, afidelor, gărgăriţei florilor, gândacului de Colorado si altor dăunători. Datorită efectului sau antidot, utilizarea Albit impreuna cu insecticide creste productivitatea plantelor in medie cu 8-32%. În anumite cazuri, în special pentru rapita, sporul de productie este chiar mai mare - până la 93%. In experimentele, efectuate pe grâu, conţinutul de gluten la adăugarea ALBIT la insecticide a crescut cu cel puţin 1,2%.

ALBIT este de asemenea efficient si impreuna cu ingrasaminte extraradiculare pe baza de azot (uree, azotat de amoniu, etc), şi impreuna cu îngrăşăminte complexe cu microelemente.

Testele Departamentului Agrochimic din MSU au demonstrat că, datorită creșterii coeficientului de absorbție a NPK din sol și îngrășăminte sub influența Albit, ratele de aplicare a îngrășămintelor minerale ar putea fi scăzute cu 10-30%.

Se recomanda utilizarea Albit impreuna cu fungicide atat la tratamentul semintelor, cat si la tratamentele in vegetatie:

• În primul rând, utilizat impreuna cu fungicidele ALBIT are efect antidot. De exemplu, adăugarea ALBIT impreuna cu fungicide pe bază de azoli, creşte semnificativ germinarea şi energia creşterii seminţelor, anuland efectul de stres al preparatului.

• În al doilea rând, ALBIT actioneaza ca un fungicid sistemic. Efectul protector în combaterea bolilor se obţine prin imunizarea plantelor. Atunci cand se adauga ALBIT la tratamenetele cu fungicide chimice cu efect direct de extirpare se observă fenomenul de sinergie (efectul de consolidare reciprocă). De exemplu, de multe ori fungicidele chimice protejează plantele pentru o anumita perioada de timp (de regulă, o lună), dar la expirarea acestei perioade le lasa mai vulnerabile la o nouă infectare datorită slăbirii sistemului imunitar al plantelor. Adăugarea ALBIT la tratamentele cu fungicide permite restabilirea şi consolidarea sistemul imunitar al plantelor, prelungind perioada efectului protector. Datorită acţiunii sale imunizante si în funcţie de contextul infecţios, ALBIT este în măsură, să înlocuiască parţial sau complet fungicidele chimice. În numeroasele teste în câmp cu fungicide s-a demonstrat că utilizarea ALBIT cu o normă de consum a fungicidelor redusă cu 50%, de regulă, asigură acelaşi efect protector ca şi dozele complete de fungicide.

Este necesar să subliniem că utilizarea Albit în amestecuri cu pesticide chimice este posibilă în conformitate cu regulile și recomandările aprobate pentru aceste substanțe chimice.


Imunizează planta împotriva unei game largi de dăunători

sporește tratamentele cu fungicide și insecticide și reduce consumul lor

Aparitia unei ciuperci sau îmbolnavirea unei culturi este o veste foartă proastă pentru orice agricultor. În cazurile “norocoase” exista un tratament (în majoritatea cazurilor mai scump decât costul tratării cu Albit) dar de cate ori s-a întâmplat să pierdeți toată cultura?


ALBIT® poate ajunge la eficiența biologică 90-100%, împotriva bolilor cerealelor și plantelor leguminoase, sfeclei de zahăr, florii-soarelui, viței de vie și inului.

Cu toate acestea, proprietăţile fungicide ale ALBIT, ca şi ale majorităţii produselor biologice se manifestă suficient numai la infestarea slabă şi medie a plantelor cu boli. La un nivel mai ridicat de infestare, ALBIT se utilizează în combinaţie cu fungicidele chimice (protectoare). Totodată, în cele mai multe cazuri se poate utiliza doza minimă recomandată a preparatului chimic fungicid, deoarece la utilizarea combinată ALBIT intensifică efectele fungicidelor chimice.

Practic, în majoritatea experimentelor efectuate eficacitatea combinaţiei ALBIT + o normă de consum minimă a fungicidului (acţiune orientată la combaterea bolilor, la creşterea productivităţii) a fost mai mare decât eficienţa normei intregi de fungicide.ALBIT poate reduce în mod semnificativ cantitatea pesticidelor la semănături şi poate reduce cu aproximativ cu 20-45% costul tratamentelor, menţinând efectul protector.

În medie pentru toate experimentele în câmp, combinaţia unei jumătăţi de doză de fungicid şi ALBIT în comparaţie cu doza totală de fungicid asigură efectul:

  • Pentru eficienţa biologică - 130%;
  • Pentru productivitate - 107%;
  • Pentru venitul la hectar - 200%.

Rezulta din rezultatele testărilor efectuate în câmp, că utilizarea combinaţiei dozei reduse de fungicid şi ALBIT în comparaţie cu doza deplină în medie asigură un nivel mai ridicat de protecţie a plantelor de boli (cu 30 % pentru eficienţă biologică), egală cu 7 %, totodată venitul la 1 hectar se măreşte în medie de 2 ori.


După cum rezultă din experimentele prezentate, preparatul ALBIT de fapt sporeşte efectul fungicidelor chimice. Cauzele care stau la baza acestui fenomen sunt următoarele:

Majoritatea fungicidelor chimice provoacă plantelor un efect de stres mai mult sau mai puţin pronunţat, care se reflectă în inhibarea creşterii, reducerea germinării şi energiei germinative, sensibilitate mai mare a plantelor la boli, dăunători, variaţii de temperatură, etc. În special, este bine cunoscută acţiunea retardantă a protectoarelor din clasa azolilor (preparat activ cu tebuconazol, difenoconazol, diniconazol-M etc.), care duce la o scădere a germinării şi întârzierii germinării plantelor. Fungicidele din clasa dimetilditiocarbamat (tiram), ţinta cărora (oxidarea acidului succinic în ciclul Krebs) este prezentă atât în celulele ciupercilor patogene, cât şi a plantelor-gazde, de asemenea, sunt în stare de a exercita un efect toxic asupra plantelor. Într-o măsură şi mai mare aceasta se referă la fungicidele de primă generaţie, care nu afectează grav plantele numai pentru că pătrund în ciuperci mai repede, decât în plante. După cum arată cercetările, preparatele protectoare (dezinfectanţii) pot provoca efectul de stres asupra plantelor în timpul perioadei lor de creştere (Tabelul 3). ALBIT are capacitatea de a neutraliza efectul de stres provocat de fungicide. Activitatea antistres (antidot) a ALBIT la fungicide constituie în medie 24,6%. Datorită ALBIT, fungicidele chimice ca şi cum se izbăvesc de funcţia adversă de frânare a creşterii plantelor, totodată activitatea lor fungicidă împotriva agenţilor patogeni se păstrează. Prin urmare, în prezenţa ALBIT chiar şi dozele mici de fungicide sunt capabile să exercite o acţiune mult mai pronunţată.

S-a stabilit că ALBIT are un efect puternic imunogen, inducând mecanismele naturale de rezistentă a plantelor la boli (rezistenta sistemica dobândită, reacţia de hipersensibilitate). ALBIT cu ajutorul activităţii sistemului imunitar ca şi cum compensează activitatea fungicidă a preparatului chimic, scăzută în rezultatul micşorării dozei. Imunizarea planetelor poate fără probleme restabili scăderea destul de semnificativă a normei de consum a fungicidelor chimice, în special pentru că dozele recomandate pentru multe fungicide sunt ridicate semnificativ (de 2-3 ori).

Multe fungicide reduc semnificativ statutul imunitar al plantelor, capacitatea lor de a rezista infecţiilor. Totodată, fungicidul protejează plantele de boli pe durata efectului protector, însă ulterior devin mai vulnerabile la boli. De exemplu, tratarea înainte de însămânţare împotriva putregaiului rădăcinilor protejează planta de această boală, dar o poate face mai sensibilă la infecţiile aerogene. Ca un imunizant activ ALBIT neutralizează acest efect.

Ecologitatea înaltă a ALBIT este concomitent atât un avantaj, cât şi un dezavantaj. Deoarece ALBIT este constituit din metaboliţii naturali ai bacteriilor de sol, el uşor este distrus de microflora nepatogenă saprofită, prezentă pe suprafaţa seminţelor şi frunzelor plantelor (Penicillium, Aspergillus, drojdii, bacterii), adesea nereuşind în măsură suficientă să acţioneze asupra plantelor. Prin urmare , chiar şi o cantitate mică a fungicidului chimic, introdusă împreună cu ALBIT, inhibă activitatea microflorei, protejând ALBIT de descompunere şi îmbunătăţind semnificativ eficienţa sa. Preparatul chimic protector este, în acest caz, pentru ALBIT un conservant. Din acest motiv de multe ori sunt eficiente nu numai combinaţiile ALBIT cu 50% din norma fungicidelor, dar şi cu cantităţi mult mai mici. Astfel, în procesul utilizării combinate a fungicidelor chimice cu ALBIT are loc sinergismul - consolidarea reciprocă a activităţii fungicide de către ambele componente.

Reducerea consumului de fungicide chimice poate fi realizată nu numai prin utilizarea normelor minime de consum, ci şi prin înlocuirea unei părţi a tratamentelor fungicide cu tratamentul cu ALBIT. Această abordare este justificată la utilizarea mai multor tratamente fungicide în timpul sezonului de vegetaţie (de exemplu, la măr, viţa de vie, cartof).

O caracteristică importantă a ALBIT, care îi permite să fie utilizat activ în combinaţie cu fungicidele chimice, este, de asemenea, şi faptul că preparatul este constituit nu din microorganisme vii (ca majoritatea preparatelor biologice), ci din substanţe active purificate de origine microbiană. Datorită acestui fapt, activitatea sa nu se reduce, fiind combinat cu fungicidele chimice toxice. Reprezentanţii producătorilor de preparate de protecţie chimică a plantelor deseori ocupă o atitudine negativă referitor la reducerea normelor de consum pentru fungicide. Principalele argumente în acest caz sunt eventuala reducere a efectului protector al tratamentelor, accelerarea apariţiei germenilor rezistenţi ai agenţilor patogeni şi înrăutăţirea stării fitosanitare a semănăturilor, precum şi reducerea vânzărilor preparatelor fungicide. Dar faptele reale nu confirmă aceste argumente. După cum s-a demonstrat mai sus, eficacitatea tratamentelor cu doze reduse de preparate chimice combinate cu ALBIT în majoritatea cazurilor nu este mai redusă, decât tratamentele cu doze suficiente de tratament.

Trebuie remarcat faptul, că utilizarea normelor reduse de consum pentru fungicidele chimice, înlocuind o parte din funcţiile lor cu preparate biologice de protecţie, a devenit normă. În Uniunea Europeană producătorilor agricoli li se plătesc subvenţii pentru reducerea sarcinii fungicide la culturi.