STIMULARE
Albit acționează în toate etapele vitale ale vieții plantelor
CANTITATIV - numărul de boabe în spic, masa la 1000 de boabe, aspectul comercial al cartofilor, masa şi dimensiunea calatidiului florii soarelui, etc. | CALITATIV - creșterea cantității de gluten în boabele de grâu, creșterea cantității de zahăr în sfecla de zahăr și vița de vie, conţinutul de vitamine din legume,etc. |
Actiunile specifice ale ALBIT asupra organelor plantei, datorită cărora rezultă sporul de producție, diferă de la o cultură la alta. S-a stabilit că la hrişcă recolta creşte numai datorită creşterii numărului de seminţe (masa lor nu se schimbă), în timp ce la mei - în principal, datorită creşterii masei seminţelor. Dacă la soia ALBIT are efect doar asupra creşterii masei seminţelor şi numărul de păstăi pe plantă, la floarea-soarelui, dimpotrivă, creşterea recoltei, are loc, în principal, datorită creşterii numărului de seminţe în calatidiu, şi datorită creşterii masei acestora. La culturile de cereale păioase în procesul de creştere a recoltei este implicat un complex întreg de mecanisme (creşterea înfrăţirii, majorarea masei boabelor, numărului de boabe în spic). Un rol important îl joacă, de asemenea, boabele cerealelor. Astfel, la culturile de cereale păioase se reduc spicele seci în medie cu 20%.
CREȘTEREA CANTITATIVĂ – SPOR DE PRODUCȚIE
Spor de producție (valoare medie)
CULTURA |
SPOR DE PRODUCTIE MEDIU % |
CULTURA |
SPOR DE PRODUCTIE MEDIU % |
Grâu de toamnă |
13,3 |
Ceapă verde |
17,6 |
Grâu de primăvară |
16,5 |
Ceapă (nap) |
17,6 |
Porumb |
11,6 |
Căpşună |
38,9 |
Lucernă |
33,9 |
Dovlecel |
17,4 |
Floarea-soarelui |
27,9 |
Morcov |
10,9 |
Soia |
19,6 |
Ovăz |
21,9 |
Sfeclă de zahăr |
16,2 |
Castraveţi |
20,7 |
Sfeclă de masă |
14,1 |
Ardei dulce |
16,3 |
Rapiţă |
42,9 |
Salată |
12,7 |
Viţă de vie |
15,6 |
Mei |
26,1 |
Secară de iarnă |
22,3 |
Trifoi |
36,0 |
Cartof |
20,0 |
Ciumare (Galega) |
15,6 |
In (seminţe) |
35,6 |
Agrişă |
28,0 |
In (paie) |
17,6 |
Varză albă |
12,0 |
Vânătă |
23,2 |
Varză de Pechin (chinezească) |
12,5 |
Leguminoase furajere |
15,7 |
Coacăză neagră |
34,6 |
Măzăriche de primăvară |
21,5 |
Sorg |
18,0 |
Orez |
19,3 |
Roșii |
23.4 |
Vişină |
7,0 |
Hrişcă |
52,8 |
Mazăre |
12,8 |
O proprietate importantă a Albit este inducerea înfloririi, accelerarea perioadei de înflorire, înflorirea în masă şi creşterea numărului de flori pe plantă. Acest fenomen se observă la o gamă largă de culturi, dar cel mai evident şi mai bine s-a demonstrat pe culturile florale şi decorative. Este cunoscut faptul, de exemplu, că plantele de cameră (muscatele, primula, amaryllis, violetele, azaleea etc.) la udarea cu soluţie de ALBIT creşte semnificativ durata şi intensitatea de înflorire. Deşi inducerea înfloririi este mai evidentă la culturile florale, aceasta are, de asemenea, o importanţă primordială pentru efectul preparatului şi asupra culturilor agricole în general. Această proprietate a ALBIT s-a menţionat la majoritatea culturilor (cerealiere, leguminoase, mere, coacăză, legume, plante furajere) şi joacă un rol important în creşterea productivităţii.
Este cunoscut faptul că putregaiurile radiculare reduc semnificativ înfrăţirea productivă, numărul de boabe în spic şi masa a 1000 de boabe. Eventual, din această cauză o anumită contribuţie la stimularea parametrilor structurii producţiei sub influenţa ALBIT o aduce, de asemenea, eficacitatea înaltă a preparatului împotriva putrezirii rădăcinilor.
Materialul experimental vast, expus mai sus, arată în mod clar că efectul ALBIT asupra culturilor agricole nu se limitează la stimularea creşterii vegetative. Creşterea vegetativă rapidă sub influenţa Albit permite plantelor să acumuleze o rezervă suficientă de metaboliţi plastici. Ulterior însă stimularea creşterii plantelor cu ALBIT se completează prin stimularea avansată a înfloririi, formarea organelor generative, fluxul selectiv al substanţelor nutritive în favoarea acestora, care, în final, asigură formarea suplimentară a productivităţii înalte.
Spor de productie mediu: ( in conditii optime, sau in conditii extreme Albit poate oferi spor de productie mult mai mare).
CREȘTEREA CALITĂȚII RECOLTEI
O particularitate importantă a ALBIT este faptul că preparatul influenţează pozitiv calitatea recoltei. Una din principalele probleme pentru producţia de cereale este acum problema conţinutului de proteine în boabe, de care depinde nemijlocit costul său. Tratamentul cu fungicide pentru combaterea bolilor, cu erbicide - pentru combaterea buruienelor, cu insecticide – pentru combaterea afidelor şi altor dăunătorii, de regulă, reduc simţitor conţinutul de gluten din cauza stresului provocat de aceştia şi inhibă creşterea plantelor. Ca urmare, recolta va fi înaltă, dar calitatea slabă. Pentru a diminua stresul şi a creşte calitatea recoltei planta va avea nevoie fie de a introduce peste vegetaţie îngrăşăminte de azot lichide (dar este o procedură destul de costisitoare), fie se vor utiliza preparate antistres.
Utilizarea preparatelor biologice în calitate de remedii antistres în combinaţie cu pesticidele chimice pentru a îmbunătăţi calitatea culturilor de cereale este cea mai bună metodă. Este demonstrată eficienţa ALBIT în calitate de remediu antistres.
În anul 2015, la ferma Voore din Estonia, Albit a stabilit recordul mondial la cultura de rapiță, obtinând o producție de 6,86 t/ha.
Recoltă :6,86 tone/ha rapiță de toamnă
Ferma Voore
Varietatea de rapiță : Sherpa ( Canola )
Lucrări effectuate:
VARĂ-TOAMNĂ 2014
1. Protecția plantelor cu ierbicid 10.07.2014
2. Fertilizare organică 01.08.2014
3. Insămânțare 07.08.2014
4. Ierbicidare 09.08.2014
5. Tratament combinat Ierbicid + Fungicid 25.08.2014
6. Aplicare Fungicid 11.09.2014
PRIMAVARĂ 2015
1. Fertilizator mineral 07.04.2015
2. Fertilizator foliar 09.04.2015
3. Fertilizator mineral 14.04.2015
4. Fertilizator foliar + Fungicid + ALBIT 50ml/ha 28.04.2015
5. Fertilizator foliar 01.05.2015
6. Fertilizator mineral 15.05.2015
Conform datelor din testările în câmp, ALBIT îmbunătăţeşte calitatea recoltei (conţinutul de gluten în grâu cu 0,5 – 5,1%, conţinutul de zahăr din sfecla de zahăr cu 0,3-2,5%, conţinutul de vitamine din legume cu 11-25%). La utilizarea ALBIT în amestec cu pesticidele chimice (fungicide, erbicide, insecticide), preparatul oferă o calitate înaltă a recoltei, datorită efectului propriu de stimulare şi reduce efectul de stres al pesticidelor.
Tratarea înainte de semănat are un impact mai mare asupra productivităţii, decât asupra calităţii recoltei, iar pentru a îmbunătăţi conţinutul de gluten sunt mai eficiente tratamentele vegetative. Este eficientă utilizarea combinată a ALBIT şi nutriţia (îngrăşarea) suplimentară lichidă cu uree, ALBIT şi unii stimulatori de creştere pentru îmbunătăţirea calităţii recoltei. Studiile au demonstrat că utilizarea ALBIT a crescut conţinutul de proteine în recolta grâului de primăvară cu 0,5%, iar combinaţia ALBIT + uree – cu 0,8%. Eficienţa înaltă a utilizării ALBIT cu uree, probabil, se datorează faptului, că în condiţiile de producţie pentru nutriţia foliară (nutriţia suplimentară extraradiculară) a cerealelor pe vegetaţie se folosesc norme ridicate de utilizare a ureei până la 30 kg/ha, ceea ce corespunde cu aproximativ 10% din soluţia sa, în timp ce deja concentraţia de 1% este considerată ridicată şi are un efect toxic asupra plantelor. ALBIT slăbeşte acest efect toxic al ureei asupra creşterii plantelor, totodată azotul suplimentar, introdus cu ureea, se utilizează în totalitate pentru acumularea de proteine în boabe. Este cunoscut faptul că infestarea culturilor cerealiere cu putregaiul rădăcinilor duce la scăderea conţinutului de gluten în cereale. Prin urmare, eficienţa destul de înaltă a ALBIT în combaterea acestor boli, de asemenea, creşte calitatea culturii.