Ce este ALBIT®?

Albit ® - un agent de protecție și stimulare care influențează pozitiv toate funcțiile vieții plantelor, precum și microbiocenoza solului contribuind la o imunitate puternica, un metabolism echilibrat și o nutriție eficientă.

Utilizat in peste 60 de tipuri de culturi, Albit ® este un biostimulator cu proprietăți antidot, antistres, fungicid si stimulare folosit atat la tratarea semintelor/rasadurilor dar si ca tratament foliar in vegetatie

Albit ® are la bază mecanisme naturale, acid poli-beta-hidroxibutiric (biopolimer natural de stocare a bacteriilor benefice din sol: Bacillus Megaterium şi Aureofaciens Pseudomonas) si microelemente: MgO, SO24, K2O, P2O5, N.

porumb-

Beneficiile tratamentului semințelor/răsadurilor cu Albit ®

Stimulare


 • Reglează flora microbiană
 • Îmbunătățește germinația (în cazul semințelor) – ajută la răsărire rapidă și uniformă
 • Ajută dezvoltarea sistemului radicular
 • Îmbunătățește absorbția nutrienților minerali
 • Stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor și ajută la creșterea cantității și calității culturilor
 • Îmbunătățește randamentului plantelor

Protecție


 • Protejează plantele împotriva efectului stresant al pesticidelor
 • Crește rezistența plantelor la secetă, băltiri și temperaturi extreme
 • Protejează împotriva unei game largi de boli și dăunători și amplifică efectul tratamentelor clasice cu fungicide
 • Rezistență crescută a plantelor pe perioada iernii
floarea-soarelui-2
floarea-soarelui-1

Cum funcționează Albit ®?

Prin mecanismele sale Albit ® declanșează creșterea nivelului enzimelor antioxidante în celulele plantelor și determină creșterea conținutului de acid ascorbic și clorofilă (creștere până la 100% fata de control).

Având în vedere că orice stres asupra plantelor determină acumularea de specii reactive de oxigen si deteriorarea de clorofilă, plantele tratate în prealabil cu Albit ® posedă o rezistență mult mai mare la stres.

În condiții de teren, Albit ® a îmbunătățit rezistența la stres în special la secetă, arșiță, îngheț, tratament cu pesticide, boli, dăunatori, contaminarea chimică a solurilor, salinitatea solului etc.

Acţionând la nivel biochimic şi celular Albit ® stimuleză creșterea și dezvoltarea plantelor și îmbunătățește:

 • caracteristicile biometrice ale creşterii vegetative (germinarea, creşterea sistemului radicular, înfrăţirea, timpul necesar pentru fazele fenologice, etc.) şi
 • caracteristicile structurii culturilor (crește numărul de boabe în spic, masa la 1000 de boabe, aspectul comercial al cartofilor, masa şi dimensiunea calatidiului florii soarelui, cantitatea de gluten în boabele de grâu, creșterea cantității de zahăr în sfecla de zahăr și vița de vie, conţinutul de vitamine din legume,etc.)

Albit ® a ajutat la stabilirea recordului mondial la cultura de rapita
– 6,86 T/ha in Estonia, 2015.

 
Albit ® are și efect indirect asupra plantelor prin intermediul comunității microbiene din rizosferă (zona solului din jurul rădăcinilor plantei). Atunci când semințele sunt tratate cu Albit ®, PHB acționează la nivelul receptorilor din plante, dar ajunge în cantitate considerabilă și în rizosferă și duce la modificarea comunității microbiene. Ca urmare, ciupercile patogene ca Fusarium sunt suprimate, iar în contrast proliferează ciuperci benefice genurilor Сladosporium, Trichoderma și Gliocladium (creștere de până la 600% față de control). Deși Albit ® în sine nu conține microorganisme vii, datorită activității sale de reglementare a microorganismelor indigene, numărul bacteriilor fixatoare de azot crește, iar fixarea azotului, solubilizarea fosfatului și furnizarea plantei cu elemente nutritive sunt îmbunătățite. Absorbția elementelor nutritive din sol și a îngrășămintelor în plante crește cu:
 
chart
După cum au arătat rezultatele testelor în câmp, capacitatea Albit ® de a asigura o productivitate înaltă a plantelor în condiţii de secetă nu este condiţionată doar de inducţia mecanismelor biochimice de rezistenţă la secetă (rezistenţă termică, capacitatea de reţinere a apei), dar şi de capacitatea preparatului de a forma UN SISTEM RADICULAR MAI PUTERNIC. Sub acţiunea Albit ® are loc întărirea formării rădăcinii, formarea rădăcinilor secundare suplimentare, facilitand absorbtia elementelor nutritive din sol si crescând rezistenţa plantelor la secetă.

Cum se utilizează Albit?Tratament semințe


Pentru tratarea semințelor de floarea soarelui se recomandă 200-500 ml Albit (în 20-50 L de apă) pentru o tonă de semințe, iar pentru semințele/tuberculi de porumb, cartof, soia, sfeclă de zahăr 50-100 ml Albit (în 10 L de apă) pentru o tonă de semințe.

Este recomandată utilizarea Albit în amestec cu soluția de lucru (fungicide,insecticide) utilizată la tratarea semințelor pentru eliminarea efectului stresant și pentru reducerea consumului acestora. Totodată utilizarea împreună cu pesticide asigură aderența Albit pe suprafața semințelor pentru perioade lungi de timp, în timp ce în cazul tratării simple –doar cu Albit, acesta rămâne pe suprafața semințelor 24 de ore.

Tratarea semințelor are rolul de imunizare împotriva bolilor, accelerează germinarea, formează un sistem radicular puternic (rădăcini mai puternice și mai grele) și consolidează înfrăţirea plantelor.


Pulverizare in vegetație


Albit poate fi folosit independent ca regulator de creştere şi ca fungicid, dar cea mai mare importanţă economică o are atunci cand este utilizat în asociere cu pesticidele chimice. Pe lângă funcţia lor principală (protejarea plantelor împotriva bolilor, dăunătorilor şi buruienilor), pesticidele chimice au un efect stresant asupra culturii de bază, pe care trebuie s-o protejeze. Efectul de stres se poate manifesta sub formă de încetinire a creşterii şi diverse procese metabolice, reducerea germinării, apariţia petelor, arsurilor, sucirea frunzelor, creşterea sensibilităţii la boli şi alte simptoame, iar, în final, se reflectă în pierderea semnificativă a recoltei – pana la 30-40%. Conform materialul experimental vast ale testelor multianuale în câmp, efectul antistres al ALBIT la utilizarea cu pesticidele chimice ajunge până la 93%, adică ALBIT este capabil sa prevină pierderile recoltei. Tratamentele antistres cu Albit ajută la creșterea productivității culturilor cu 10% - 20%Calculator ALBIT® pentru tratament semințe


(click pentru a include în calcul)
(click pentru a include în calcul)
(click pentru a include în calcul)
(click pentru a include în calcul)
(click pentru a include în calcul)
(click pentru a include în calcul)
(click pentru a include în calcul)

Necesar de Albit ®ml

 Tabel doze Albit (pulverizare în vegetație)

 

Cultura

 

Doză/ha

 

Nr tratamente

 

Total Albit/ha

 

Spor de producție mediu

Floarea soarelui

40 ml

2

80 ml

27,9 %

Porumb

40 ml

2

80 ml

11,6 %

Grau

40 ml

2

80 ml

14,9 %

Rapita

60 ml

2

120 ml

28,3 %

Cartof

50 ml

2

100 ml

20 %

Soia

40 ml

1

40 ml

19,6 %

Sfecla de zahăr

40 ml

2

80 ml

16,2 %

Legume

30-50 ml

2-3

100 ml

16,3 – 23,4 %

Mazăre

45 ml

1

45 ml

12,8 %